Sivut

maanantai 31. elokuuta 2015

Tietoisuus tästä hetkestä

Lainasin kirjastosta Jan Chozen Bay:in kirjan "Tietoinen syöminen; Opas terveeseen ja onnelliseen ruokasuhteeseen".
Kirja sisältää luetun tekstin lisäksi myös cd:n mistä voi kuunnella erilaisia tietoiseen syömiseen liittyviä harjoituksia.

"Tietoinen läsnäolo tarkoittaa jakamattoman, kritiikittömän huomion kiinnittämistä siihen, mitä kunakin hetkenä koemme."

En ole vielä kerenny kovin montaa sivua lukea, mutta heti ensi metreillä heräsi kiinnostus aiheeseen. Mitä kaikkia vaivoja ym. voisi poistaa tietoisen syömisen avulla?
Itellä on tapana lähes aina lukea samalla kun syön. Ja monesti olenki huomannu, että ko luen ja syön samalla, niin yhtäkkiä havahun siihen, että olenki syöny jo kaiken. Missä välissä? Sitten tulee sellanen olo, että vois ottaa vielä vähän lisää jotaki.

Kokeilin tänä aamuna syödä aamupalan ihan rauhassa, ilman lehtiä tai kännykkää. Oikein keskityin niihin makuihin, mitä siinä leivässä ja kahvissa oli. Ja tiiättekö mitä? Sen lisäksi etten ole koskaan syöny aamupalaa niin hitaasti (!:D), sain siitä paljon suuremman ns. tyydytyksen, ko mitä sillon ko luen tai katon samalla telkkaria!

"Tietoinen länsäolo perustuu oivallukseen siitä, että kun emme kiinnitä huomiota siihen, mitä näemme, kosketamme tai syömme, on aivan kuin sitä ei olisi olemassa."

***
Kirjan myötä aloin miettimään tietoisuutta ihan jokaisella elämän osa-alueella; koulussa, töissä, perheen ja ystävien kesken jne. Kuinka moni meistä on ihan oikeasti läsnä kun kahvittelemme ystävän kanssa, vai pyörivätkö ajatukset jo seuraavassa kokouksessa tai muissa päivän askareissa?
Ite tajuan välillä vastanneeni johonkin kysymykseen vähän hullusti. Pelkästään sen takia, etten ole ollut hetkessä läsnä, enkä kuunnellut kysyjän esittämää kysymystä. Välillä se ihan hävettää.
Miksi en voi olla läsnä ja kuunnella tärkeän ihmisen ajatuksia, tai kysymyksiä? Olisivatpa ne kuinka arkipäiväisiä tahansa.

Kyseessähän on keskittyminen nykyhetkeen- se on kuitenkin ainoa mitä sulla just nyt on, ja siihen todella kannattaa keskittyä!
Ehdotankin, että kaikki me alkaisimme keskittymään tästä hetkestä alkaen enemmän nykyhetkeen, ja niihin läheisiin ihmisiin, joita meiän ympärillä on.

Nyt ja tässä.
(kuva googlesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun suuresti kommentistasi! <3