Sivut

sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Ammattitaito kermasta ja voista kiinni?

Kyllä taas viikonlopun aikana heräsi paljon asioita mielessä. Jyväskylässä kävin siis ravintovalmentajakoulutuksen 1. lähijakson.
Siis sen, joka jäi käymättä, kun lähdin tekemään Kittilään parin viikon työpätkän.
***
Avomieheni on ammatiltaan kokki. Hän onkin meillä usein se, joka tekee ruoat ja tekeekin hyvää ruokaa!
Pyrimme yhä enemmän keskittymään ruoan terveellisyyteen. Toki joskus laitetaan ne kunnon pihvit kermaisen perunamuusin kera. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kokin täytyy osata tehdä ruokaa terveellisistä ainesosista.
Jos kokki käyttää joka ruokaan vain hirveästi kermaa, suolaa ja voita, ei tämä paljon kerro hänen osaamisestaan ja mielikuvituksestaan.
Kun kokki puolestaan osaa tehdä maittavaa ruokaa ilman yllä mainittuja "lisä" ainesosia, täytyy tällä olla homma hallussa ja mielikuvitusta päässä. :)
 
Tietysti täytyy muistaa, että jos muutaman kerran vuodessa käy ravintolassa syömässä, ei se vaikuta mihinkään. Itsekin lähes 100% varmuudella valitsen ravintolassa sen mehevän, puolikypsän pihvin ja siihen jonkin kermaisen lisukkeen.
Kuitenkin olisi mukavaa, jos ravintoloissakin alettaisiin hieman miettimään, kuinka voisi tehdä kevyemmän ruoka-annoksen, ilman että maku kärsii. :)
Onhan se yksi ravintola annos yleensä valtavan kokoinen ja ähky tulee jos kokonaan syö.
Kuitenkin asiakkailla lähes aina on olo että on pakko syödä kun on maksanutkin.
Olisi paljon mukavampaa kun asiakas voisi syödä kevyemmän aterian. Ei tulisi sitä super ähkyäkään :)
Mitä mieltä olette, tulisiko ravintola ruokia keventää? Entä kertooko se kerman käyttö tai käyttämättömyys mitään kokin ammattitaidosta? :)

4 kommenttia:

 1. Itse olen surkea kokki, ja tykkään käyttää omissa kokkauksissani ihan ehtaa voita ja kermaa, jotta saan vähän makua :) Mutta kun käy ravintolassa, olisi toki mukavaa nauttia erilaisista variaatioista, joten jos kokki osaa laittaa maittavaa ruokaa ilman kermaa ja voita, ilman muuta haluan kokeilla :) Margariinia ja kevyttuotteita en tosin arvosta kokkauksessa lainkaan, mutta näille lienee ammattikokilla muita vaihtoehtoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onneksi meillä noissa ravintoloissa kuitenkin nytkin on jo vaihtoehtoja :) Ja esimerkiksi kasvisruoan suosio varmasti tulevaisuudessa nostaa kokoajan enemmän päätään :)

   Poista
 2. Kokin ammattitaidosta kertoo se, että osaa käyttää aitoja ja rehellisiä raaka-aineita sopivassa suhteessa! Maitorasva ei tutkitusti ole epäterveellistä vaan jopa terveyttä parantavaa, ja usein poistettaessa ruoasta rasvaa, siihen pitää lisätä jotain muuta, ja se muu on valitettavan usein sokeria, joka ei minusta ole missään nimessä parempi vaihtoehto, etenkään ravintolaruoassa, jota mennään syömään maun vuoksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä kokin ammattitaidosta kertoo se että tosiaan osaa tehdä sitä ruokaa puhtaista raaka-aineista, eikä kykene pelkästään lämmittämään mikrossa Saarioisten lihapullia :)
   Hieman kyllä epäilen tuota, että esim. juuri siellä ravintolassa lisättäisiin rasvan tilalta sokeria ruokaan (toki erikseen jälkiruoat, joissa monesti paljon sokeria). Ehkä tuo liittyy ennemminkin valmisruokiin :)
   Mutta olen kyllä samaa mieltä siinä, että ennemmin sitä rasvaa ruokaa kuin sokeria!

   Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi! <3