Sivut

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Hyvät pahat ravitsemussuositukset

Moni on varmaan lukenut Iltalehden uutisen Personal Trainer Tomi Kokosta, joka omien sanojensa mukaan lihoi 6kg 30 päivässä ravitsemussuositusten mukaan syömällä.
Kokko on tehnyt kokeilustaan myös dokumentin, jonka ensi-ilta on elokuvateattereissa 5.3. eli ensi  lauantaina.
 
Ottamatta kantaa ravitsemussuositusten "hyvyyteen tai pahuuteen" olen sitä mieltä, että monet ihmiset eivät ymmärrä sitä, että ravitsemussuositukset on tehty suuntaa antaviksi. Ei ole tarkoitus, että jokainen suomalainen, vauvasta vaariin, tottelisi suosituksia pilkun tarkasti sanasta sanaan. Ihmiset ovat kaikki ainutkertaisia yksilöitä, ja se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi lainkaan toiselle. 

"Suositukset on tarkoitettu käytettäviksi joukkoruokailun suunnitteluun sekä ravitsemusopetuksen ja -kasvatuksen perusaineistona. Niitä voi käyttää myös ohjeellisesti arvioitaessa esimerkiksi tutkimuksissa tai joukkoruokailussa ryhmien ja joukkojen ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia.
Ne soveltuvat vain varauksellisesti yksilöiden ravitsemusneuvontaan, sillä yksiöiden ravinnon tarpeen vaihtelut ovat suuret."

Tämä lainaus suoraan vrn.fi sivustolta.

Fogelholmin sanojen mukaan: "Suosituksissa on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. ..... Ravitsemussuositukset eivät perustu siihen, että miltä ihmisistä tuntuu vaan ne perustuvat sairauksiin."

Nimenomaan. Suosituksilla pyritään vähentämään sairauksia sekä lihavuutta, joka yleensä johtaa myös hankaliin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen.
***
Ravitsemussuositukset tulevat kehittymään varmasti paljon tulevaisuudessa. Kun tutkitaan ja tehdään kokeita, huomataan aina uusia juttuja, jotka vaikuttavat terveyteen. Täytyykin muistaa, että nykyiset ravitsemussuositukset ovat tulosta tämän hetkisestä tiedosta ja tutkimuksista.
Tämä ei tarkoita, etteikö ravitsemussuositukset joskus tulisi muuttumaan paljonkin; tutkimusten myötä.
Hoidettiinhan astmaakin joskus tupakalla; onneksi nykyisin tiedetään jo paremmin.
Silloinkin kuitenkin mentiin juuri sen hetkisen tiedon mukaan. Mitäpä tuota katumaan.

Olen samaa mieltä Fogelholmin kanssa siitä, että tällainen testi vaatisi paljon enemmän aikaa ja koehenkilöitä. 
Myös se, että kun kroppa on tottunut johonkin tietynlaiseen ravitsemukseen, aiheutuu sille suuri stressi siitä että yhtäkkiä vaihdetaankin lähes päinvastaiseen ruokavalioon.
Muutos on aina stressitila elimistölle!

Mitäs mieltä te olette tästä Kokon tempauksesta? Entäs nykyisistä ravitsemussuosituksista? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun suuresti kommentistasi! <3